Brokoli pre svega!

Razmišljala sam kako da započnem ovaj blog? Da li da to bude tekst o motivaciji, ili kako da se vratite u režim vežbanja nakon praznika i zimskog godišnjeg odmora, ili možda recept za neki zdrav a, opet “prefin” slatkiš? Na kraju sam odlučila da to bude hrana koju najviše volim, koju bih mogla da jedem svaki dan, koju volim u svim oblicima, hrana za dušu i telo. Tokom odrastanja slušali smo mnogo o tome kako treba da jedemo puno povrća i voća, kako su oni veoma važni za naše zdravlje, ali nismo mnogo marili za sve te savete jer ukus povrća i voća nikada nije mogao da se meri sa mirisnim, slatkim, slanim, hemijom napakovanim grickalicama ili pak zaista zabrinjavajuće masnim i nezdravim fast food varijantama. Na sreću nikada nije kasno da promenite neke životne navike, pogotovo ako to radite samovoljno, svesni da činite dobro sebi, a ako uključite u to i porodicu, onda činite dobro i drugima.

Brokoli kao i ostala povrća iz grupe kupusnjača dele ljude  na one koji ih vole i na one koji bi ih najradije zaobišli. Moram da priznam da mi je žao onih koji ga ne vole, propuštaju toliko toga. Propuštaju vlakna koja su od izuzetnog značaja za naše varenje, propuštaju jednu od najnutritivnijih namirnica  napakovanih antioksidansima koji nas štite od upalnih procesa, propuštaju biljku koja nas uz malu kalorijsku vrednost zasiti i pomaže svima  koji žele svoju težinu da drže pod kontrolom.

Sve u svemu, ja bih rekla brokoli je car! Sa nama je još od doba Rimljana, od davne 6. g.p.n.e., a njegovi cvetovi puni su vitamina C, vitamina K, vitamina A, folne kiseline i još mnogo korisnih jedinjenja. Šteta bi bilo ne jesti ga.

Za sve one koji ga obožavaju, a i za one koji nisu baš sigurni, evo jednog jednostavnog recepta koji je uspeo da preobrati  mnoge “neverne Tome”:

Brokoli oprati, i odvojiti male stabljike sa cvetićima od stabla. Dršku svakog cvetića oljuštiti nožem (vrlo se lako skida kada povučete nož u suprotnom pravcu) ili ljuštilicom za korenasto povrće kako bi se skinula opna, isto uraditi i sa velikom stabljikom. Iseći stabljiku na trake debljine par milimetara, a cvetove na pola ili na četvrtinu. Poslagati na pek papir koji smo stavili u veliku tepsiju, posuti sa morskom solju i maslinovim uljem i izmešati da se ulje i so ravnomerno rasporede. Peći u rerni zagrejanoj na 210 C 20-tak minuta. Izvaditi iz rerne i uživati. Naravno ako želite da bude još ukusnije pospite ga sirom ili  parmezanom i zapecite još 5 minuta.

U nastavku iskrena dečija radost, ja bih dodala i radost roditelja, koja će vam izmamiti osmeh 🙂

Hm, dobro, možda baš i ne bih tako žustro odbila sve te slatkiše, ali bih brokoli definitivno pojela 🙂

p.s. Na isti način pripremite kupus, karfiol, šparglu ili prokelj i spremite se da zavolite ove vrste povrća.