Pilates kao način života

Znate kako – živimo  ovaj naš život nekada kako nam se zapoveda, nekada kako se kockice slože, a nekada, ako baš imamo sreće – kako nam srce želi. Kad malo bolje razmislim, ceo život sam provela živeći u pilates metodi, čak i pre nego što sam znala da postoji. Jednostavno ste takvi, detaljni, odgovorni prema sebi i drugima, tačni, uporni, ne odustajete, ne predajete se dok ne stignete do cilja koji ste sebi zacrtali. Nije ni čudo što je Jozef  Pilates  svoj sistem nazvao “Contrology”, jer metoda upravo  to radi, uspostavlja kontrolu nad  telom i umom, pa samim tim i životom, donoseći vitalnost i mir.

Dao nam je smernice i ukazao na načine putem kojih možemo da iskoristimo pun potencijal našeg tela, da dišemo, da se osnažimo, da osetimo svaki mišić i da svaki mišić radi kako treba, da kroz nas struji energija, da budemo živi u svom telu, da budemo zdravi. Želeo je da nas nauči da uočimo, prepoznamo i promenimo loše navike, od načina na koji se krećemo pa do načina na koji se odnosimo prema svetu oko sebe. Da pokret  u isto vreme  bude lekovit i smirujući, a snažan i prožet energijom. Pilates je mnogo više od pukog pomeranja  ruku i nogu. Pilates je veština, i to veština iznutra ka spolja!

Kao i kod svake druge veštine, učenju nikad kraja. Uvek možete da napredujete, zar to nije odlično? Ako vam se dopadne, a sigurna sam da hoće, ostaćete „zagriženi“ za pilates dugo, veoma dugo, možda čak i ceo život, i osećaćete se sve bolje i bolje, jer je to prosto neminovno. Dovođenje pokreta do savršenstva jača telo, ali jača i um, jača vam volju, a svest koja je uključena u tok pilates vežbe je ta koja nas stavlja u trenutak, u sada. Sve što radimo za sebe, i što prija našem telu i duhu, vratiće nam se  desetostruko,to je investicija bez premca. Osećaj lakoće pokreta, pokret bez bola, smirenost uma i povezanost sa ljudima istog senzibiliteta su samo neke od „nagrada“ za naš rad i trud. Mnoge divne ljude sam upoznala živeći svoj pilates život. Mnoga prijateljstva su se stvorila iz te jedne odluke koju sam još davno donela, odluke da ga vežbam, da ga svakodnevno učim, da napredujem i otvorim pilates studio u Subotici.

Kada smo kod odluka, svi mi donosimo razne odluke tokom života koje nas neminovno menjaj.  Ako su odluke prave, menjaju nas na bolje. Sigurno ste primetili da, ako se odlučite za neku promenu i uvedete neki red u svoj život, na primer- da prihvatite neki vid ishrane, ili odvojite vreme samo za sebe, ili se družite sa dragim ljudima, ili odlučite da spavate osam sati, ili uvedete rekreaciju i pospešite svoje zdravlje, ili sve navedeno – da sigurno osećate jedno veliko  olakšanje. Uveli ste neki red u svoj život, neku kontrolu i svesni ste da na nešto možete da utičete. Ne mislim da treba kao roboti da radimo sve po ustaljenoj šemi, ali imati generalni plan i imati cilj pred sobom je dobra stvar, veće su šanse da postignemo željeno.

Razmislite – na koliko stvari možete i na koliko stvari ne možete da utičete? Ako na nešto ne možete da utičete, to je tako kako je, pokušajte to da prihvatite i osvestite. Budite osnaženi i smireni iznutra, budite mentalno i fizički dovoljno jaki da vas to ne uzruja već da vas nauči nečemu. Na sreću, ima dosta toga na šta možemo da utičemo i upravo nas te stvari čine snažnima da prihvatimo one na koje ne možemo da utičemo. Na primer, utičemo na izbor posla, na mesto gde živimo, na izbor partnera, na odabir rekreacije, na hranu koju jedemo, na druženje i još mnogo toga. Eto razloga da budemo srećni! Utičite na svoj život, krenite u promene i videćete da ćete se osećati bolje. Bićete bolje raspoloženi, imaćete pozitivniji stav prema životu i veću moć zapažanja lepih stvari koje nas okružuju.

Ako dozvolite, pilates vam u tome može mnogo pomoći, može vam promeniti život. Meni jeste! Naravno, prvi korak je da želite promenu! Da, toliko je jednostavno –  za početak samo istinski poželite!